Tema nyttiga oljor

Jag gillar ju som jag hoppas att ni ska förstå att att laga kreativ mat. Idag tänkte jag slå ett slag för att använda goda och nyttiga oljor i matlagningen. Det finns många vegetabiliska oljor som kan användas för att förhöja smakupplevelsen i ett oändligt antal maträtter. Allra vanligast är ju förstås att man använder olivolja. Olivolja är så populär därför att den är mild i smaken och därmed oerhört mångsidig. En stor anledning att använda olivolja i matlagningen är att den är kan användas för att framhäva smakerna i andra råvaror. Dessutom den nyttig, i alla fall i måttliga mängder.

En olja som inte är lika känd men nog så intressant är oreganoolja.

Hur jag upptäckte oreganoolja

oreganoolja

Jag upptäckte oreganooljan för några år sedan, det var under en vinter när jag hade kämpat med återkommande förkylningar. Det var faktiskt en väninna till mig som tipsade om att hon hade börjat ta oreganoolja som ett sätt att försvara sig mot förkylningsvirus. Min väninna hade precis som jag åkt på flera förkylningar under en längre period men sedan hon börjat med oreganoolja så var besvären som bortblåsta. Jag var så klart angelägen om att få bort min förkylning en gång för alla och desperat på att prova nästan vad som helst för att lyckas med detta. Efter att jag börjat ta några bara några droppar av oljan varje vecka i månad så försvann förkylningen helt, och den kom inte tillbaka! Visst har det hänt att jag varit lite snuvig vid något tillfälle, men då då har jag bara tagit några droppar av oljan igen och vips har problemen försvunnit.

Oreganoolja i maten

Jag föredrar att droppa lite oreganoolja i maten när jag känner några förkylningssymtom komma smygande. Trots att den kan vara lite besk så tycker jag det är det bästa sättet att inta oljan på. Oreganoolja är nämligen väldigt stark att droppa direkt i munnen så att blanda med något är alltid att föredra. Oreganooljans smak är egentligen inte så lik själva kryddan, men den går mycket väl att använda i vissa maträtter. Själv gillar jag att droppa någon droppe över maten när jag äter fisk, gärna tillsammans med citron. Jag tycker definitivt att dess starka smak gör sig bra.

Här är en bra sida där du kan läsa mer om oreganoolja.